25-09-2018

Het bezoek aan Moonen packaging gaf ons een kijkje in een modern retail-bedrijf voor verpakkingen.
CEO Ge Moonen gaf een enthousiast beeld van verpakkingsmogelijkheden nu en in de toekomst.

De laatste jaren beseffen we meer en meer dat met name plastic een enorm grote milieuvervuiler is. In veel Europese landen staat het reduceren van plastic daarom hoog op de agenda. Het leeuwendeel van ons (zwerf)afval bestaat uit plastic verpakkingsmateriaal van levensmiddelen. Dit maakt het zoeken naar duurzame verpakkingsoplossingen prioriteit bij veel retailers.
Een verbod op plastic verpakkingen is vooralsnog niet haalbaar. Maar door het product te verduurzamen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van biologisch afbreekbare en composteerbare materialen, kan men in de retail al grote stappen maken. Voor de gemiddelde retailer kan inmiddels 90 procent van het verpakkingsassortiment vervangen worden door betere, duurzame varianten, vervaardigd uit hernieuwbare grondstoffen of gemaakt van restproducten van bijvoorbeeld de suikerbiet, maïs of aardappel. Hiermee is Moonen momenteel actief bezig in de markt.
Het tweede gedeelte van ons bezoek bestond uit een rondleiding door de enorme magazijnen, waarin heftrucks bijna zelfstandig de benodigde goederen verplaatsten. Natuurlijk werd ook hier aan het milieu gedacht, door de inzet van led-verlichting die werkte op zonnepanelen.
Al met al weer een interessante middag.
Voor de inwendige mens verplaatsten we ons naar restaurant Diverso in Nederweert, waar bij een heerlijk diner nog werd na- en bijgepraat.