14-06-2017

Ditmaal waren we uitgenodigd in de bijgebouwen van de woning van Jeroen en Gerjo Sanders, voor een uitleg betreffende het jongeren- ondernemersproject van het Dendroncollege uit Horst en een bezoek aan “Pelgrimshof”, zijnde het landgoed  in aanleg van Jeroen en Gerjo.

Om 14.30 startte Dorien Stals en vier van haar leerlingen een uitleg over het projekt waarin jongeren in de praktijk worden opgeleid tot ondernemer. Een van onze gastdocenten in het project is Eb Leenders.

Naast hun HAVO-opleiding aan het Dendroncollege startten de jonge “ondernemers” een aantal projekten met als doel te proeven aan het ondernemerschap .

-          Het  Seasonproject: Dit bestaat uit een versgoedpakket, welk door de jongeren wekelijks wordt samengesteld en op abonnement wordt verkocht aan de leraren op school.

-          Het fietstourproject: Belangstellende vakantiegangers en bedrijven kunnen een fiets met routebeschrijving voor Horst en omgeving huren. Onderweg doen ze (via een telefoon- app) bezienswaardigheden aan en moeten ze opdrachten uitvoeren. Deze tocht kan gecombineerd worden met een lunch, drankje of borrelgarnituur.

-          Het kunstproject:  Uit een automaat kan tegen betaling een kunst-uiting getrokken worden. De waarde van het kunstobjekt is een verrassing en kan van meer of mindere waarde zijn.

De vier jonge ondernemers presenteerden zich als financieel- commercieel- , creatief- en marketingdirecteur. Het enthousiasme was groot, maar natuurlijk liepen ze tegen nogal wat praktische problemen op  zoals tijdslimiet, taakverdeling, overzicht, snelle oplossing van voorkomende problemen, beheer van geldstromen en het tijdstip van definitieve start.

Wij wensen hen een snelle en goede start en zeker zal er op verzoek advies van oud-ondernemers plaatsvinden.

Pelgrimshof met rondleiding.

Jeroen Sanders had op jonge leeftijd al iets met bomen . Hij hoopte ooit “bomenverzamelaar”te worden.

Dat lukte, nadat hij door aanleg van de Floriade een groot stuk weiland bij zijn huis wist te verwerven en als natuurcompensatie, in  samenwerking met de provincie, kon beplanten met bomen. Het landschap wordt grotendeels opengesteld voor wandelaars en de bedoeling is, dat er ook een wildcorridor komt als verbinding met omliggende natuur.

Het grondstuk werd beplant met 16.000 boompjes, waarvan er helaas door de droge aspergesgrond ter plekke, vele sneuvelden. Naast de bekende inheemse soorten zoals berk en hollandse eik, den en larix, stonden er verschillende tamme en wilde kastanjesoorten, linden,beuken, catalpa’s , maar ook brem, juniperis en vogelkers.

Fraai in al dat groen waren op vele plaatsen kunstwerken geplaatst. Veel kunstwerken waren van de oorspronelijk sevenumse kunstenaar, nu woonachtig in Arcen: Ruud van der Beele.

Ook van diens hand is de pelgrimskapel op de heuvel. Deze kapel herinnert aan de pelgrimstocht van Jeroen naar Santiago de Compostella.

Tevens  aanwezig in het landgoed is een enorme L van Leolux . De beide oprichters van Leolux zijn vereeuwigd in een staalkunstwerk en kijken met behagen neer op de enorme L:  Hun levenswerk, nu voortgezet door de kinderen van Jeroen.

Onze wandeling met  zeer bevlogen commentaar en uitleg van Jeroen werd beëindigd met een heerlijke aspergemaaltijd.

Al met al een zonnige en interessante middag.

Dank aan de bezieling en inspanningen van Jeroen en Gerjo.