24-04-2018

Ondanks wegafsluitingen en werkzaamheden kwamen we eindelijk aan in “ Herberg de Morgenstond”alwaar koffie,vlaai en dorpsgids Wien van Mullekom, (geboren en getogen in Griendtsveen) op ons wachtten.

De geschiedenis van Griendtsveen is nog geen 100 jaar oud, maar toch is het een pittoresk dorp met beschermd dorpsgezicht, waar schrijvers en kunstenaars graag vertoeven. Alles wat er staat werd ten dienste van de turfwinning gebouwd: daglonershuisjes, opzichterswoningen en natuurlijk de kapitale villa “Spagnum” van de familie van der Griend.

Griendtsveen werd rond 1885 gesticht. De geschiedenis van Griendtsveen is nauw verweven met de ontginning van de Peel. De spoorlijn van Eindhoven naar Venlo, aangelegd in 1866, was van groot belang bij de ontginning van het veengebied. Zeer trots vertelde onze gids dat het vroegere station van Griendtsveen het een na grootste van Nederland was. Aannemer van deze spoorlijn (vanaf Helmond naar Venlo) was Jan van de Griendt (1804 - 1882), een koopman uit Den Bosch. Hij was in 1853 een van de oprichters van de "Maatschappij tot ontginning en vervening van de Peel", later omgedoopt in "Maatschappij Helenaveen". Van de Griendt stichtte het dorp Helenaveen. Zijn zoons Jozef en Eduard zetten zijn werk voort en stichtten het dorp Griendtsveen; beide dorpen zijn verbonden door de Helenavaart. Helenaveen ligt in Noord-Brabant, Griendtsveen in Limburg. In Griendtsveen was de Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij actief.

14-03-2018

Een bijzonder bezoek bracht SBS 2010 op 14 maart 2018 aan het bedrijf Shop-Apotheke in Venlo. Het is een internetbedrijf voor apotheekproducten en is de laatste jaren sterk gegroeid. Zij leveren receptplichtige medicijnen voor Duitsland en overige medicamenten en verzorgingsproducten voor heel Europa. De omzet is ongeveer 500 miljoen en er werkt zo’n vijfhonderd mensen in Venlo.

Na de ontvangst werden wij uitgebreid geïnformeerd over het ontstaan van het bedrijf, haar marktstrategie en de financiële positie. Daarna kregen wij uitleg over de bedrijfskundige kanten van de zaak. Er zijn twee componenten, het logistieke proces en de call centra voor de verwerking van orders en het beantwoorden van vragen van patiënten.

Daarna kregen wij een rondleiding door het bedrijf met als afsluiting een lunch. De leden waren onder de indruk van de getoonde aspecten van een modern internetbedrijf.

12-12-2017

Na wederzijdse begroeting en een kop koffie met vlaai gingen we lopend door de tuinen van Jochemshof naar het klooster van de missiezusters.

Arnold Janssen is de stichter van deze congregatie, die aanvankelijk uit missionarissen bestond. De congregatie van Missiezusters van de H.Geest stichtte hij in 1889.
Arnold Janssen werd geboren op 5 november 1837 in de Duitse plaats Goch. Hij besloot zijn hele leven in dienst te stellen van het werk aan de missionaire bewustwording (in Duitsland).
In 1875 stichtte hij een missionaire gemeenschap voor mannen in het Nederlandse dorpje Steyl. In Duitsland zelf was dit toen niet mogelijk omdat de toenmalige regering-Bissmarck de invloed van de kerk sterk probeerde terug te dringen.

Ook vrouwen waren vervuld van de missiegedachte. Toen ze over het missiehuis van Steyl hoorden waren ze bereid om voor de missionarissen te werken. Zij hielden zich bezig met huishoudelijke taken, maar wat zij eigenlijk wilden, was missiezusters worden. Hun verlangen en het aandringen van de missionarissen om zusters, was na een aantal jaren voor Arnold Janssen aanleiding tot het stichten van de missiecongregatie van de Dienaressen van de Heilige Geest (Servae Spiritus Sancti, SSpS) op 8 december 1889.