30-10-2018

Op 30 oktober waren wij te gast bij Rendiz, locatie: de Kinderboerderij Venlo-Zuid.
Eigenaaar en oprichter Peter Broekmans gaf ons inzicht in doelstellingen en werkwijze van Rendiz.
Rendiz is een sociale onderneming, opgericht in 2009 door Peter Broekmans en Vivian Kersten en inmiddels uitgegroeid tot een negental ondernemingen rond Venlo, met 145 medewerkers en 80 vrijwilligers en deelnemers in verschillende participatie- en ontwikkelingstrajecten.

25-09-2018

Het bezoek aan Moonen packaging gaf ons een kijkje in een modern retail-bedrijf voor verpakkingen.
CEO Ge Moonen gaf een enthousiast beeld van verpakkingsmogelijkheden nu en in de toekomst.

24-04-2018

Ondanks wegafsluitingen en werkzaamheden kwamen we eindelijk aan in “ Herberg de Morgenstond”alwaar koffie,vlaai en dorpsgids Wien van Mullekom, (geboren en getogen in Griendtsveen) op ons wachtten.

De geschiedenis van Griendtsveen is nog geen 100 jaar oud, maar toch is het een pittoresk dorp met beschermd dorpsgezicht, waar schrijvers en kunstenaars graag vertoeven. Alles wat er staat werd ten dienste van de turfwinning gebouwd: daglonershuisjes, opzichterswoningen en natuurlijk de kapitale villa “Spagnum” van de familie van der Griend.

Griendtsveen werd rond 1885 gesticht. De geschiedenis van Griendtsveen is nauw verweven met de ontginning van de Peel. De spoorlijn van Eindhoven naar Venlo, aangelegd in 1866, was van groot belang bij de ontginning van het veengebied. Zeer trots vertelde onze gids dat het vroegere station van Griendtsveen het een na grootste van Nederland was. Aannemer van deze spoorlijn (vanaf Helmond naar Venlo) was Jan van de Griendt (1804 - 1882), een koopman uit Den Bosch. Hij was in 1853 een van de oprichters van de "Maatschappij tot ontginning en vervening van de Peel", later omgedoopt in "Maatschappij Helenaveen". Van de Griendt stichtte het dorp Helenaveen. Zijn zoons Jozef en Eduard zetten zijn werk voort en stichtten het dorp Griendtsveen; beide dorpen zijn verbonden door de Helenavaart. Helenaveen ligt in Noord-Brabant, Griendtsveen in Limburg. In Griendtsveen was de Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij actief.